Hvad er et bofællesskab?

Der hvor jeg er vokset op, lå der to forskellige bofællesskaber i nærheden. Ofte gik der folk ned af vejen og sang, dansede og opførte sig i det hele taget en anelse underligt. Jeg kan huske at især en mand sidst i 40’erne ofte kom hen til mine forældre og snakkede om biler. Jeg var bange for ham, men jeg kan godt se nu, at der sjældent er noget at være bange for, når det kommer til udviklingshæmmede. Den specifikke mand havde fået en blodprop i hjernen sent i livet, og var sådan set ikke udviklingshæmmet, men han boede på et hjem for udviklingshæmmede.

Det værste var, da det gik op for mig, at han ikke var dum, han havde bare meget svært ved at udtrykke sig. Jeg havde så mange spørgsmål, og jeg turde ikke stille nogen af dem. Mine forældre benævnte dem aldrig som andet end “tosserne for enden af vejen”. Her er en række ting jeg synes alle bør vide om bofællesskaber. Jeg skriver dem ned håb om, at det giver noget klarhed, for folk som bor tæt på dem, eller overvejer at købe hus i områder, hvor de ligger.

bosted

Der er forskellige slags bofællesskaber med forskellige botilbud

Let dækning: Botilbud hvor udviklingshæmmede borgere kan få lettere pædagogisk hjælp i dag- og aftentimerne. Disse er ofte for folk der kan ordne mange ting selv.

Døgndækning: Botilbud hvor borgere med særlige behov for social kontakt, nærhed, personlig støtte og vejledning kan få hjælp hele døgnet, hvis det skulle blive nødvendigt. Disse bofællesskaber findes også til folk med andre lidelser, såsom psykiatriske lidelser.

Tung dækning: Her er der altid vågent personale til stede, også i natten og i weekenden. Beboerne kan ofte ikke tage vare på sig selv, og har behov for konstant opsyn, støtte og omsorg.

Der er allerflest af dem, med let dækning. Særligt derfor bør man ikke være bange for, at bo i nærheden af disse centre. Beboerne klarer sig langt hen af vejen selv.

Et bofællesskab er ikke nødvendigvis et behandlingscenter

Langt de fleste bofællesskaber hjælper og støtter deres beboere, uden at man nødvendigvis kan sætte dette lig med hospitalslignende forhold. Det vil sige, at beboerne bør betragtes som individer der får hjælp, frem for indlagte eller lignende. Nogle mennesker bor på psykiatriske bosteder, men der er langt fra tale om et psykiatrisk hospital – nærmere et bofællesskab, hvor der er mulighed for at få hjælp.

Ikke alle bofællesskaber har udviklingshæmmede boende

Andre typer bofællesskaber huser unge med mentale lidelser og ældre med behov for pleje. I en helt anden boldgade er der også bofællesskaber for folk som bare gerne vil bo sammen med mange andre familier. Her etablerer de ofte selv boligerne, og der er ikke tale om nogen plejere.

PUS A/S
Algade 54 1. sal
4000 Roskilde
Tlf. 70 21 02 11

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *