Category Archives: behandling

Hvad er akupunktur?

Hvad er akupunktur og hvorfor er det blevet sådan en populær behandlingsform i dag? Akupunktur er faktisk ikke ny, men en ældgammel behandlingsform, der har eksisteret i Asien, især i Kina, i flere tusind år som en del af det, der kaldes traditionel kinesisk medicin. Det har sit helt eget diagnose- og behandlingssystem, men er i dag populært især som tillægsbehandling til blandt andet fysioterapi og kiropraktik.

Kinesisk medicin
De fleste ved, at akupunktur er noget med nåle. Hvad mange ikke ved, er hvorfor man bruger nåle som en del af behandlingen. Filosofien bag er, at man skal behandle ikke blot symptomerne, men hele mennesket. I traditionel kinesisk medicin opererer man med begreberne Ying og Yang, de to bærende principper, og begrebet Qi, livenergi, der skal kunne bevæge sig frit rundt i kroppen gennem energibaner, de såkaldte meridianer. Hvis man har blokerede meridianer eller ubalancer i kroppen, kan dette medføre sygdom og smerter.

Behandling med nåle
Når en akupunktør foretager en behandling, er det ved at indføre ganske tynde nåle på forskellige punkter i kroppen. Nålene er sterile og bliver kun brugt én gang, og de stikkes forsigtigt ind i udvalgte punkter på kroppen. Disse punkter er forbundet med kroppens energibaner og har derved indflydelse på langt mere i kroppen end blot det punkt, hvor de sidder. Når man indfører nålene korrekt og gerne drejer en anelse på dem, vil det stimulere kroppens energi, og balancen vil blive genoprettet.

Eftervirkninger af akupunktur
Akupunktur er ikke spor farligt, og det gør ikke engang ondt at få stukket nåle ind i kroppen, fordi de netop er så utroligt tynde. Men der kan ofte være eftervirkninger, ligesom man kan være øm i kroppen efter en god gang massage. Akupunktur starter reelt en udrensningsproces i kroppen, og derfor er reaktioner naturlige. Nogle mennesker føler sig meget trætte eller ganske kortvarigt utilpasse med svimmelhed eller kvalme. Man kan også få lidt humørsvingninger eller forstyrret menstruationscyklus. Andre mærker slet ingenting, ud over at de har fået det bedre. Det er forskelligt fra person til person, ligesom det afhænger af, hvilken type lidelse du skal have behandlet.

Her kan akupunktur hjælpe
Det er almindeligt at bruge akupunktur imod menstruationssmerter, ledsmerter og som mild smertelindring ved fødsler. WHO har desuden udarbejdet en liste over lidelser, som man mener, kan afhjælpes eller lindres ved brug af akupunktur, heriblandt fibromyalgi, galdestensanfald, gigt, hovedpine/migræne anfald, hudproblemer og bihulebetændelse.

Søger du akupunktur i Århus eller omegn? Så kan du for eksempel kombinere det med et besøg hos en kiropraktor i Højberg og få en behandling, der favner bredt.

Just Health
Oddervej 89
8270 Højbjerg, Aarhus
86 24 90 90

Autisme hos børn – hvordan viser det sig?

Autisme

Autisme er formelt set beskrevet som en psykisk lidelse, der begrænser barnets udvikling. Dog er der mange delte meninger, når det kommer til børn, som er diagnosticeret med autisme. Der kan være mange grader af autisme, og det kan være svært at skelne præcist, hvad der adskiller et “almindeligt” barn fra et barn med autisme. Derfor skal man være meget varsom, når og hvis man mistænker ens barn for at være autistisk. Ungdomspsykiatrien har fået større fokus på både ADHD og autisme, men behandlingsmetoderne er stadigvæk meget forskellige. Hvis du vil vide mere om autisme, og hvilke tegn der kan være hos autistiske børn, så kan du læse med her. Husk altid at forholde dig kritisk og reflekterende, når det kommer til disse slags sygdomme, da man har at gøre med meget komplekse psykologiske diagnoser, som kan være svære at måle på.

Sociale spilleregler

Børn, der er blevet diagnosticeret med autisme har ofte svært ved at affinde sig med de sociale spilleregler i børnehaven, skolegården eller lignende institutioner. På grund af dette, kan barnet afvige fra de andre “normale” børn ved ikke at være som dem. Det betyder dog ikke, at barnet er unormalt, eller at barnets hjerne ikke fungere optimalt. Det betyder blot, at barnets hjerne og måden den ser verden på er anderledes og unik. Derfor skal man passe på med at stemple sit barn, eller diagnosticere det for den sags skyld. Man skal huske på, at de sociale spilleregler og de kriterier, der er sat op for et almindeligt barn også er konstruerede størrelser, og derfor kan der også være et problem med dem – og ikke barnets hjerne.

Hvad kan du gøre som forældre?

Børn med autisme eller andre psykiske lidelser kræver ofte mere tid og energi. Som forældre kan du først og fremmest give dig barn mere opmærksomhed og hvis du har overskud, så bør du føre en journal over dit barns liv. Det kan give forældre et overblik over deres barns ritualer og handlemønstre, også kan man selv være med til at tale og justere barnets opførsel til det bedre. Det andet du kan gøre er, at se muligheder frem for begrænsninger, hvis der tegn på autisme. Flere og flere forældre, som har børn med autistiske træk har valgt at grave dybere ned i barnets handlemønstre og fundet ud af, at de kan løse opgaver, som “normale” børn ikke har kapacitet til. Det kan være komplekse matematiske opgaver, eller evnen til at analysere problemstillinger, som andre børn ikke kan. Derfor kan udredning af autisme ske på mange forskellige måder, og det kan endda give barnet store muligheder, hvis man kan finde ud af, hvad der gør barnet specielt.

Centrum Børne- og ungdomspsykiatri
Bagsværd Hovedgade 119, 1. sal
2880 Bagsværd
44 44 46 48

Sådan kommer du sportsskader til livs

Osteopati

Sportsskader kan for det første være fysisk smertefulde, men sportsskader kan for det andet medføre nedsat livskvalitet og dermed påvirke den mentale sundhed ved, at det ikke længere er muligt at udføre sporten samt andre former for fysisk aktivitet. Der ses desværre tilfælde, hvor det ikke er muligt at blive fuldstændig skadefri igen, men i mange tilfælde er det heldigvis muligt at behandle mindre sportsskader og genoptræne på ny. Dette kræver god og effektiv behandling samt en nøje tilrettelagt genoptræningsforløb for at forebygge mod nye skader samt undgå, at skaden blusser op på ny. Af behandling til dette er Århus osteopati gennem de seneste år blevet hyppigt anvendt til at behandle og forebygge sportsskader gennem behandlingsstedets store erfaring med at komme sportsskader til livs. 

Find årsagen til din sportsskade

Du kan sandsynligvis selv konstatere, at du har ondt i knæet, men din osteopat vil gennem undersøgelser af din krop være i stand til at finde årsagen til dine knæsmerter. Sportsskader viser en overbelastning af kroppen, hvilket let sker, hvis din krop ikke er i balance. En ubalanceret krop vil kompensere for de områder, som ikke er i balance, hvilket eksempelvis kan medføre smerte i knæet gennem længere tids belastning, og derfor vil din osteopat finde den overordnede årsag til din sportsskade før, at behandlingen begyndes.

Få behandlet din sportsskade samt årsagen til sportsskaden

Efter grundig undersøgelse af din krop vil osteopaten planlægge et behandlingsforløb for dig, hvor både din sportsskade og årsagen til sportsskaden vil blive behandlet. Selve behandlingen varierer derfor efter din krop, hvor dit bindevæv, muskler og led vil blive mobiliseret med henblik på at aktivere blodcirkulationen, som har helende effekt på skaden. Den øgede blodgennemstrømning vil få igangsat organerne, nerverne og knoglerne til hurtigere at komme sig samtidigt med, at der skabes en bedre balance i hele kroppen. Den forbedrede blodgennemstrømning og balance hjælper din akutte sportsskade imens, at risikoen for nye skader mindskes gennem den beskyttende effekt fra behandlingen.

Oplev forbedring i din sportspræstation

Osteopati kan afhjælpe mange sportsrelaterede skader, men osteopati er også i stand til at forbedre din sportspræstation. Osteopati gavner kroppen generelt, så du eksempelvis kan opnå forbedringer i dit golfsving ved at få rettet op på manglende bevægelsesfrihed i nakken og ryggen eller de områder, som er afgørende i din sportsgren. Der behøver derfor ikke at være tale om en direkte sportsskade før, at du kan få glæde af osteopatiens afbalancerende fordele. Du kan opleve forbedringer i din sportslige præstation, hvis du kontakter den skadeforebyggende ostepat fra Århus, som kan undersøge din krop med henblik på at forebygge mod kommende sportsskader samt få din krop i bedre balance, så du kan udøve din sport uden skavanker.

Praksis for Osteopati

Morten Børups Gade 10B

Speciallægernes Hus

8000 Aarhus C

Tre behandlinger der kan forynge dit udseende

forynge udseende

Det er muligt at forynge udseendet gennem kosmetiske behandlinger. Udvalget af kosmetiske behandlinger er stort, og størrelsen af selve behandlingerne varierer. Den gyldne middelvej må være at finde effektive behandlingsmetoder, som stadig er skånsomme og ikke medfører bivirkninger og risici. Der er særligt tre behandlingstyper, som både kan få dig til at se og føle dig ung igen uden at der er behov for store behandlinger gennem kirurgi. Med den store teknologiske udvikling er det i dag muligt at få et utal af behandlinger, som skånsomt og effektivt behandler kosmetiske problemer og skaber det ønskede udseende.

Continue reading

Hvad er kinesisk akupunktur?

Akupunktur er en ældgammel kinesisk behandling og lægekunst, som har eksisteret helt tilbage fra før Kristi fødsel. Det er bygget op omkring historien om ligevægten imellem Yin og Yang. Yin og Yang er to modsætninger, men de behøver hinanden, for fortsat at kunne være i balance. Ligeledes er det med mennesker; vi fungerer bedst, når vi er i balance med vores krop, sind og omgivelser.

Hvad er kinesisk akupunktur

Som nævnt ovenfor, stammer akupunktur helt tilbage fra før Kristi fødsel. Nogle kilder taler for, at det er en form for medicinsk behandling, som stammer helt tilbage fra 4.000 år før vor tidsregning. Dette har gjort, at det igennem mere eller mindre hele Kinas historie, har været grundlaget for den kinesiske lægekunst og medicinviden, og anvendes stadig flittigt den dag i dag af medicinstuderende og læger. Det var dog først i 1930’erne at akupunktur rigtigt blev opdaget i Europa, på trods af at de havde hørt om det i flere hundrede år før, og det er først i de senere år man er begyndt at benytte sig mere ivrigt af det. Det er også blevet anerkendt og populært med akupunktur i København, da der nu er blevet åbnet klinikker, med folk som er uddannet og erfarne inden for dette område.

Teorien bag akupunktur er, at der i alle mennesker løber 12 meridianbaner, eller energibaner, igennem kroppen. Disse meridianbaner består af en blanding mellem Yin og Yang, hvilket jo betyder at det danner balance i kroppen. Bliver disse baner blokeret, af sygdom eller smerter, er kroppen ikke længere i balance, da noget er i vejen for dette. Kineserne kalder denne energi for livskraft, og hvis man er ude af balance, kan man for at genoprette denne livskraft, benytte sig af akupunktur. Akupunkturnålene vil blive placeret i følsomme punkter i meridianbanerne, og således kan disse blokader forsvinde eller blive bedøvet.

På trods af det er en så gammel behandlingsmetode fra Kina, kan man i dag få ligeså god og effektiv akupunktur flere steder i verden, da der er flere som vælger at uddanne sig inden for dette område. Der er med årene også lavet flere erfaringer og opdaget flere ældre metoder, såsom kinesisk massage og varmebehandling. Ofte går disse behandlinger hånd i hånd med akupunktur, og kan være medvirkende til at effekten for behandlingen bliver større, bedre og hurtigere.

Hvidovre Akupunktur Klinikken
Hvidovrevej 137- 139, 1.sal
2650 Hvidovre
Tlf: 60 77 87 65

Symptomer på tennisalbue

Tennisalbue

Der er efterhånden mange som har fået konstateret en tennisalbue, men der er faktisk også mange som ikke aner de har det. Det er ikke kun tennisspillere som døjer med dette, selvom det kunne lyde lidt sådan, men det er set oftere hos de folk i erhvervslivet, som gentagne gange udfører de samme bevægelser, hvor de med bøjet albue griber hårdt fat om noget, som kan være sårligt belastende. Det kunne tænkes at mange ikke ved de har det, fordi mange af de symptomer man får eller har ved en tennisalbue, kan føles som ganske almindelig ubehageligheder, som hvis man for eksempel har lagt forkert om natten eller lavet en forkert bevægelse. Men oplever du nogle af følgende symptomer, specielt hvis det er igennem længere tid, er det vigtigt at opsøge læge. Nogle gode og dygtige massører i København, kan også være med til at holde smerterne nede.

  • En tennisalbue gør ondt. Smerterne sidder på ydersiden af albuen, men bevæger sig samtidig ned over ydersiden af underarmen mod håndleddet, men også op mod overarmen.
  • Om morgenen kan der oftest være en følelse af stivhed i albuen, men dette er egentlig hvilesmerter. Det vil sige smerter, som er opstået uden at armen er blevet belastet.
  • Nogle tennisalbuer er værre end andre, men så længe der ikke er blevet foretaget nogen form for genoptræning, fysioterapi eller professionel massage i København hvis det er her man bor, kan smerterne være ekstreme, ved selv de helt basale hverdagsting. Det kan for eksempel være smertefuldt blot at skulle løfte en kaffekop, da dette giver et minimalt stræk af håndleddet.
  • Et håndtryk med en anden person, kan også medføre store smerter i håndleddet.

En tennisalbue er en af de skader som kan holdes nede, hvis man selvfølgelig er villig til det, og det er en af de skade man sagtens kan have en normalt fungerende hverdag med. Det er også nogle små ting man selv kan gøre, såsom at tage noget is og lægge på albuen i ca. 20 minutter ad gange. HUSK ikke at lægge isen direkte på huden, men lige at pakke det ind i et viskestykke først. Man kan også lave udstrækningsøvelser, hvor man strækker albuen helt ud, vender håndleddet lodret op i luften og bøjer det indad, støtter med den anden arm, og holder strækket i ca. 15 sekunder, hvorefter det gentages. Der findes flere hjemmeøvelse din fysioterapeut eller sportsmassør kan anbefale dig.

Charlies massage & Sportsterapi v/ Charlie Langenbach
Gammeltoftsgade 16
1355 København K
Tlf: 51 31 14 21

Få forståelse af din situation gennem personlig udvikling

psykolog

Livet er en lang udviklingsproces, både fysisk og psykisk, men nogle gange kan det synes sværere end andre. De fleste gange evner du måske selv at kigge indad og se og forstå hvorfor livet udvikler sig som det gør og hvorfor du reagerer som du gør, men andre gange gør du muligvis ikke. I disse tilfælde, hvor alt virker overvældende og uoverskueligt, er der heldigvis mange gode redskaber at hente gennem psykologhjælp og personlig udvikling.

Savner du personlig udvikling?

Måske står du i en situation, der er ny for dig, og har derfor brug for nogle inputs udefra, der kan gøre, at du lettere kan håndtere situationen. Eller måske står du lige netop i den modsatte situation, at livet er kørt fast og du mangler overblik over, hvorfor der ikke sker nogen udvikling. I alle tilfælde kan det være rigtig gavnligt at få professionel psykologhjælp, der kan hjælpe dig med at forstå din situation og hjælpe dig til at håndtere den fremadrettet.

Psykoterapi som redskab

Psykoterapi er én af de psykologiske koncepter, der bliver brugt i forbindelse med personlig udvikling. Psykologpraksisser over hele landet benytter sig af det autoriserede redskab og om du ønsker en psykolog med en central placering som København K, Århus midtby eller tæt ved Odense Banegård, er der flere forskellige praksisser at vælge imellem, der alle kan hjælpe dig med personlig udvikling gennem psykoterapi.

Psykoterapi hjælper dig til at forstå den situation du står i, og eventuelle handlemuligheder til eller fra den. Du får en forståelse for, hvilke handlingsmønstre du ligger under for, hvorfor du reagerer på bestemte situationer som du gør, og hvilke alternativer der er for dig i situationen.

Vælg et sted der er let for dig

Hvis du ønsker at gennemgå et personligt udviklende forløb, kan en psykolog hjælpe dig med at nå dit mål. Du vil gennem en længere konsultationsperiode opleve, at du får en større forståelse af dig selv og din situation, ligesom du også vil opleve, at du opbygger redskaber til at håndtere situationen fremadrettet. Vælg en central psykolog med praksis tæt ved Nørreport i København, tæt ved Rutebilstationen i Århus eller andre let fremkommelige steder, der på sigt gør dine psykologbesøg nemme og overskuelige, så du kan få dem til at passe ind i dit skema og kan overskue forløbet hver gang.

Psykolog Helle Anholm
Nørre Voldgade 68
1358 København
Tlf: 40 18 10 22