Category Archives: sportskader

Hvad er akupunktur?

Hvad er akupunktur og hvorfor er det blevet sådan en populær behandlingsform i dag? Akupunktur er faktisk ikke ny, men en ældgammel behandlingsform, der har eksisteret i Asien, især i Kina, i flere tusind år som en del af det, der kaldes traditionel kinesisk medicin. Det har sit helt eget diagnose- og behandlingssystem, men er i dag populært især som tillægsbehandling til blandt andet fysioterapi og kiropraktik.

Kinesisk medicin
De fleste ved, at akupunktur er noget med nåle. Hvad mange ikke ved, er hvorfor man bruger nåle som en del af behandlingen. Filosofien bag er, at man skal behandle ikke blot symptomerne, men hele mennesket. I traditionel kinesisk medicin opererer man med begreberne Ying og Yang, de to bærende principper, og begrebet Qi, livenergi, der skal kunne bevæge sig frit rundt i kroppen gennem energibaner, de såkaldte meridianer. Hvis man har blokerede meridianer eller ubalancer i kroppen, kan dette medføre sygdom og smerter.

Behandling med nåle
Når en akupunktør foretager en behandling, er det ved at indføre ganske tynde nåle på forskellige punkter i kroppen. Nålene er sterile og bliver kun brugt én gang, og de stikkes forsigtigt ind i udvalgte punkter på kroppen. Disse punkter er forbundet med kroppens energibaner og har derved indflydelse på langt mere i kroppen end blot det punkt, hvor de sidder. Når man indfører nålene korrekt og gerne drejer en anelse på dem, vil det stimulere kroppens energi, og balancen vil blive genoprettet.

Eftervirkninger af akupunktur
Akupunktur er ikke spor farligt, og det gør ikke engang ondt at få stukket nåle ind i kroppen, fordi de netop er så utroligt tynde. Men der kan ofte være eftervirkninger, ligesom man kan være øm i kroppen efter en god gang massage. Akupunktur starter reelt en udrensningsproces i kroppen, og derfor er reaktioner naturlige. Nogle mennesker føler sig meget trætte eller ganske kortvarigt utilpasse med svimmelhed eller kvalme. Man kan også få lidt humørsvingninger eller forstyrret menstruationscyklus. Andre mærker slet ingenting, ud over at de har fået det bedre. Det er forskelligt fra person til person, ligesom det afhænger af, hvilken type lidelse du skal have behandlet.

Her kan akupunktur hjælpe
Det er almindeligt at bruge akupunktur imod menstruationssmerter, ledsmerter og som mild smertelindring ved fødsler. WHO har desuden udarbejdet en liste over lidelser, som man mener, kan afhjælpes eller lindres ved brug af akupunktur, heriblandt fibromyalgi, galdestensanfald, gigt, hovedpine/migræne anfald, hudproblemer og bihulebetændelse.

Søger du akupunktur i Århus eller omegn? Så kan du for eksempel kombinere det med et besøg hos en kiropraktor i Højberg og få en behandling, der favner bredt.

Just Health
Oddervej 89
8270 Højbjerg, Aarhus
86 24 90 90

Sådan kommer du sportsskader til livs

Osteopati

Sportsskader kan for det første være fysisk smertefulde, men sportsskader kan for det andet medføre nedsat livskvalitet og dermed påvirke den mentale sundhed ved, at det ikke længere er muligt at udføre sporten samt andre former for fysisk aktivitet. Der ses desværre tilfælde, hvor det ikke er muligt at blive fuldstændig skadefri igen, men i mange tilfælde er det heldigvis muligt at behandle mindre sportsskader og genoptræne på ny. Dette kræver god og effektiv behandling samt en nøje tilrettelagt genoptræningsforløb for at forebygge mod nye skader samt undgå, at skaden blusser op på ny. Af behandling til dette er Århus osteopati gennem de seneste år blevet hyppigt anvendt til at behandle og forebygge sportsskader gennem behandlingsstedets store erfaring med at komme sportsskader til livs. 

Find årsagen til din sportsskade

Du kan sandsynligvis selv konstatere, at du har ondt i knæet, men din osteopat vil gennem undersøgelser af din krop være i stand til at finde årsagen til dine knæsmerter. Sportsskader viser en overbelastning af kroppen, hvilket let sker, hvis din krop ikke er i balance. En ubalanceret krop vil kompensere for de områder, som ikke er i balance, hvilket eksempelvis kan medføre smerte i knæet gennem længere tids belastning, og derfor vil din osteopat finde den overordnede årsag til din sportsskade før, at behandlingen begyndes.

Få behandlet din sportsskade samt årsagen til sportsskaden

Efter grundig undersøgelse af din krop vil osteopaten planlægge et behandlingsforløb for dig, hvor både din sportsskade og årsagen til sportsskaden vil blive behandlet. Selve behandlingen varierer derfor efter din krop, hvor dit bindevæv, muskler og led vil blive mobiliseret med henblik på at aktivere blodcirkulationen, som har helende effekt på skaden. Den øgede blodgennemstrømning vil få igangsat organerne, nerverne og knoglerne til hurtigere at komme sig samtidigt med, at der skabes en bedre balance i hele kroppen. Den forbedrede blodgennemstrømning og balance hjælper din akutte sportsskade imens, at risikoen for nye skader mindskes gennem den beskyttende effekt fra behandlingen.

Oplev forbedring i din sportspræstation

Osteopati kan afhjælpe mange sportsrelaterede skader, men osteopati er også i stand til at forbedre din sportspræstation. Osteopati gavner kroppen generelt, så du eksempelvis kan opnå forbedringer i dit golfsving ved at få rettet op på manglende bevægelsesfrihed i nakken og ryggen eller de områder, som er afgørende i din sportsgren. Der behøver derfor ikke at være tale om en direkte sportsskade før, at du kan få glæde af osteopatiens afbalancerende fordele. Du kan opleve forbedringer i din sportslige præstation, hvis du kontakter den skadeforebyggende ostepat fra Århus, som kan undersøge din krop med henblik på at forebygge mod kommende sportsskader samt få din krop i bedre balance, så du kan udøve din sport uden skavanker.

Praksis for Osteopati

Morten Børups Gade 10B

Speciallægernes Hus

8000 Aarhus C

Har du skader – prøv idrætsfysioterapi

idrætsfysioterapi

Hvis smerte er problemet, så er fysioterapi løsningen. Fysioterapi har vist sig at være en meget effektiv behandling for smerte i forbindelse med skader – både små og store. Derfor sender lægen ofte patienter med sportsskader eller smerte i led og muskler videre til fysioterapeuter. Har du ondt, kan du tage til lægen og bede om at blive henvist til en fysioterapeut. På denne måde vil du sandsynligvis kunne spare lidt penge. En læge i København vil nogle gange have specifikke fysioterapeuter, de anbefaler. Her vil der ofte også være tale om en dygtig og anerkendt fysioterapi klinik i København. Hos terapeuten vil du blive tilbudt en række forskellige behandlinger, som er baseret på din skade og sværhedsgraden af den.

Massage, stræk og kompression
Denne behandling er nok, hvad de fleste forventer, når de tager til en fysioterapeut. Her vil terapeuten forsøge at varme området, musklerne og leddene op, således at patienten får større mobilitet og mindre smerte ved skaden. Herefter vil skaden hele hurtigere. I et fysioterapeutisk forløb vil du ikke bare få udbedret problemet, du vil også løbende få evalueret bevægeligheden og brugbarheden af den pågældende skade. Er man elitesportsudøver, er fysioterapi essentielt, hvis man vil ovenpå igen efter en seriøs skade.

Træning
Fitness og vægtløftning er ikke længere bare for folk, der ønsker at se godt ud. Træning er vigtigt for at holde kroppen sund og hjernen skarp. Der ligger en del klinikker for fysioterapi i Nordvest, som udover bare at tilbyde private sessioner også tilbyder holdtræning for forskellige grupper. Her er tale om mor-barntræning, ældretræning og træning for folk med forskellige lidelser såsom neurologiske lidelser eller parkinson.

Vejledning
Noget af behandlingen hos en fysioterapeut er hjælp til, at du selv kan hjælpe dig selv. Her er tale om metoder til at undgå skader i det daglige eller metoder til at træne derhjemme. Her er der rigtig meget information at hente, fordi vi i vores dagligdag ofte sidder dårligt, bruger kroppen forkerte eller træner forkert.

For individer med en tendens til stivhed i muskler og led samt gigt eller lignende, er fysioterapi eller regelmæssig udførelse af fysioterapeutiske øvelser et must. Disse øvelser forebygger en lang række lidelser, og gør dig gladere og smertefri. Det tager lang tid at opbygge en sund krop, og desværre er der ikke nogen 30 minutters løsning, som man kan betale sig fra, når man først har fået svære problemer af at sidde eller bruge kroppen forkert.

Fysioterapi Nordvest
Dortheavej 59, 1. sal
2400 København NV
3810 0232